Yıllardır magazin haberciliği yaparak, gazetelerini internet sitelerini “arka sayfa güzeli” ile süslemekle kalmayıp orta sayfa güzeli, ön sayfa güzeli, ön sayfa sağ üst köşe güzeli, 2.sayfanın başlık altı güzeli vb. güzellerle dolum dolum dolduran doldurdukça bizi doldurup boşaltan Türk basını.
Şimdilerde de internet ortamlarına yeni yeni girmeye çalışan köşe yazarları konuşuluyor, twitter‘ın başlıca amerika olmakla birlikte tüm dünyada olan hızlı yükselişinden sonra Türk köşe yazarlarıda twitter’ı farketmiş durumda. Aslında fark etmek değilde biraz “Aman canım neymiş ki o” burnu havalılığından popüleritesinin düşmemesinden sonra “bi bakalım” moduna girerek “ortamın ağası” konumuna gelme çabaları.
Diğer tarafta da Sabah gazetesinin Mserdark‘ın friendfeed takipçileri için apple konferansından canlı olarak gönderdiği feed’leri olduğu gibi (kopyala yapıştır) alıp internet sitesine koyması (her ne kadar izin alınarakta olsa) oldukça abzürd bir durum yarattı, öyle ki “…çözünürlük bilgisi yok. Tek tıklamayla Youtube’a yolluyor. Biz babayı alıyoruz yine.” girişi bile sabah gazetesinin internet sitesinde yayınlanır durumda. Bizler Serdar beyin bu üslübuna alışkınız, zaten bu samimiyetinden dolayı seviyoruz onu, ancak ortalama bir internet kullanıcısının Sabah gazetesinde böyle bir yazıyı görmesi ne derece doğrudur? Bu hem gazete hemde Serdar bey için olumsuz bir durumdur diye düşünüyorum.
Sabah gibi büyük bir gazetenin editörleri nasıl olurda böyle büyük hatalar yapabilir? Bizler bile bloglarımızda alıntı yaparken kılı kırk yararak yapıyoruz, böyle büyük bir gazetenin böylesine bariz bir hatayı yapması ne kadar kabul edilebilir?
Bir başka olayda Webrazzi‘de Fırat Demirel tarafından yayınlanan “Facebook Lite: En Basit ve En Etkili Facebook Yayında!” başlıklı yazının önce Zaman gazetesinde düzgün bir şekilde kaynak gösterilmeden yayınlanması ardından, kopyala yapıştır gazeteciliğinin iş başına geçerek haberi Zaman gazetesininmiş gibi kendi sitelerine Zaman gazetesini kaynak olarak göstererek yayınlamalarıyla, yazının birçok haber sitesine düşmesi ve sonuç olarak kaynak kısmında Webrazzi’nin adının anılmamaya yakın hale gelmesiydi. Bu bir internet sitesi için çok sinir bozucu bir durum, bunu anlayabilmek için içerik üretiyor olmak gerekir, saatlerinizi haracayarak hazırladığınız bir yazı üzerinden sizin siteniz hariç onlarca site prim yapacak ve siz sadece izleyerek yetiniyor olacaksınız!
Zaman yada Sabah ve hatta diğer gazete websitelerininde ihtiyacı olan şey gerçek web editörleri. Bu işi internet üzerinde yıllarını geçiren, interneti iş olarak değil yaşam biçimi olarak benimsemiş kimselere yaptırmanız gerekiyor. Bu tarz yaşayan insanlar sizin marka gücünüzü arkanıza alarak websitenizin gücünü tahmin edemeyeceğiniz kadar artırabilir. İçerik üretimi yapan, ürettiğini pazarlama bilgisine sahip, marka saygınlığınızı artırabilecek kişilerle çalışın. Emin olun bulmak çok zor değil ve emin olun size kazancı çok fazla olacaktır.
İnternet sektörü hızla gelişip büyüyor, gazete siteleri sadece “gazete sitesi” olarak değil birer portal haline getirildiklerinde gazetenin basılmaya ihtiyaç duyulmayacağı dönemede en hazırlıklı olan kurumlar olacaklardır.
Okunmasında fayda var;
Türk internet sektörü.